" Van de Vinavelden "           

                                                                                                                                                                                      Entlebucher Sennenhonden 

   

Gezondheid   

                                                                                           Vito zomer 2007

De Entlebucher Sennenhond is over het algemeen een sterke, gezonde en levendige hond. Ze kunnen zonder al te veel problemen makkelijk een leeftijd van  13 a 14 jaar behalen.

Zoals elk ras heeft het ras "de Entlebucher Sennenhond" ook met een aantal erfelijke ziektes /aandoeningen te maken. Het is daarom ook erg belangrijk om alle honden, of er nu wel of niet mee gefokt wordt, te laten testen op deze ziektes. Hoe meer gegevens er bekend zijn, hoe beter het fokprogramma hierop aangepast kan worden en hoe sneller deze erfelijke ziektes eruit gefokt kunnen worden.

De ziektes waarop de ouderdieren onderzocht moeten zijn wil men toestemming krijgen van de rasvereniging om te mogen fokken:

 

HD (Heupdysplasie)

De ouderdieren moeten onderzocht zijn middels een röntgenfoto. De hond dient op de dag van het onderzoek minimaal de leeftijd van 1 jaar bereikt te hebben. Om deze erfelijke afwijking er zoveel mogelijk uit te fokken zijn alleen verantwoorde combinaties toegestaan. HD is ingedeeld in gradaties,  HD  A,  HD  B,  en  HD  C, enz...    

HD A is de beste uitslag, met een HD D hond mag niet gefokt worden.  Voor  de  fokkerij  zijn  de volgende  combinaties  toegestaan:  

A  x  A;  A  x  B;  A  x  C  en  B  x  B. 

Er zijn echter ook zaken waarmee de hondeneigenaar rekening dient te houden. HD is niet slechts een erfelijke afwijking, maar kan ook ontstaan indien de hond voor het eerste levensjaar, trappen loopt, rent naast de fiets, aan hondensport doet enz enz. Ook een gladde vloer in huis kan bijdragen aan het ontwikkelen van slechte heupen. Het is daarom belangrijk hier zeker het eerste levensjaar rekening mee te houden. Het trappenlopen dient overigens altijd beperkt te worden. Indien de hond ouder is dan een jaar dan worden de spieren wat massiever en kan men met een gerust hart heerlijk gaan sporten met de hond. 

EU (Ectopische Ureteren)

Dit is een aandoening waarbij de ureteren op de verkeerde plaats uitmonden. Het gevolg kan zijn: incontinentie, maar ook nierproblemen. Sinds 2009 is het een verplicht onderzoek voor fokdieren. Er wordt een echo gemaakt in een gespecialiseerde kliniek om te kijken of de ureteren goed zijn aangelegd. Ook de EU is ingedeeld in gradaties,

EU A, EU B, en EU C,

EU A is de beste uitslag, met een EU C hond mag niet gefokt worden. Voor  de  fokkerij  zijn  de volgende  combinaties  toegestaan:  

A  x  A  en  A  x  B en B x B

Oogziekten

Er zijn verschillende soorten oogziekten waarop de ouderdieren getest moeten worden. Als eerste dient er een PRA-gentest gedaan te worden, dit onderzoek doet men door middel van een bloedtest. PRA is een ziekte die leidt tot blindheid. Net als bij HD (heupdysplasie) en EU ( Ectopische Ureteren) is  PRA ingedeeld in gradaties,  

PRA A, PRA B, en PRA C, 

PRA A houdt in dat de hond helemaal vrij is van deze aandoening.PRA B houdt in dat de hond drager is van deze aandoening maar er zelf geen last van heeft. PRA C houdt in dat de hond lijder is van deze aandoening. Vanzelfsprekend mag met een PRA C hond niet gefokt worden.

De volgende combinaties zijn toegestaan:   

A x A  en  A x B
.
Verder dient er een uitgebreid oogonderzoek gedaan te worden, dit heet het ECVO. Indien er gefokt wordt, moet er van beiden ouderdieren een ECVO aan de fokinformatiecommissie overlegd worden dat niet ouder dan 1 jaar is. Het ECVO onderzoek wordt gedaan door met speciaal apparatuur in de ogen van de hond te kijken. Er wordt op verschillende ziektes / aandoeningen getest.

Omdat de Entlebucher Sennenhond vrij "zeldzaam" is en er maar een beperkt aantal de fok in gaat zal duidelijk zijn dat het erg moeilijk is om verantwoorde combinaties te maken. Men moet namelijk niet alleen rekening houden met bovenstaand, er bestaat ook nog zoiets als inteelt......  

Het is daarom erg belangrijk om alle puppy's die geboren worden, te laten onderzoeken op bovenstaande afwijkingen / aandoeningen. Alleen op deze manier kunnen we er samen, als liefhebber van dit ras, voor zorgen dat deze geweldige honden hun gezondheid behouden en op sommige punten zelfs verbeteren......