" Van de Vinavelden "           

                                                                                                                                                                                      Entlebucher Sennenhonden 

 

 

Hoe fokken wij, wat mag je van ons verwachten.

 

Wij zijn aangesloten bij de rasvereniging "De Nederlandse Vereniging voor Appenzeller, Entlebucher en Grote Zwitserse Sennenhonden" ( NVAEGZ) en fokken volgens het fokbeleid van deze rasvereniging (zie www.sennenweb.nl). 

Babs die bij haar moeder drinkt

Onze puppy's worden bij ons in de huiskamer geboren (mits alles goed gaat) en grootgebracht tot ze opgehaald worden door de nieuwe baasjes. De eerste weken zal ik in de kamer bij het nest slapen zodat ik de moederhond kan ondersteunen, in de gaten kan houden dat elke pup voldoende drinkt en dat ze veilig liggen. Overdag zal er altijd iemand bij het nest aanwezig zijn. De eerste twee weken zijn de puppy's nog blind en doof, maar de reuk en tastzintuigen zijn al goed ontwikkeld. Omdat ze de eerste weken nog erg vatbaar zijn voor allerlei infecties laten wij in die periode nog geen bezoekers toe, wij zullen de puppy's zelf regelmatig oppakken en aan de "mensengeur" laten wennen. Tevens gunnen we de moeder de tijd om in alle rust van de puppy's te genieten en deze een goede start te geven. Te vaak moeten waken omdat er bezoek binnenkomt is niet goed voor de rust in het nest, in een uiterst geval kan de melkproductie zelfs stoppen van teveel stress. Daarom mag vanaf 3 weken mag het nest bezocht worden.  

Zodra de puppy's er aan toe zijn zullen wij heel gedoseerd allerlei prikkels aan gaan bieden. Aan de normalen huisgeluiden (stofzuiger, tv, radio, wasmachine e.d.) zijn ze inmiddels al gewend. In de puppyren die in onze huiskamer staat, zullen wij attributen ophangen en neerleggen die geluiden maken, vreemd aanvoelen, wiebelen als er over gelopen wordt enz enz.

Babs (links) met een zus

Als het mooi weer is mogen de puppy's mee de tuin in, ze gaan kennismaken met de paarden van de buren en als ze lekker aan het spelen zijn zullen we van een afstandje een keer wat knallertjes af laten gaan, dit ter voorbereiding op vuurwerk en onweer. Het geluid van de grasmaaier, auto's, vrachtwagens, tractoren zullen ze al vaak horen. Met de bolderkar zullen we een bezoekje gaan brengen aan de plaatselijke basisschool waar ze kennis gaan maken met kinderen. De puppy's gaan mee in de auto naar het terras in het dorp en mogen daar hun ogen uitkijken en geknuffeld worden door dorpgenootjes. We gaan naar het tuincentrum, we gaan een stukje langs het spoor lopen dat 200 meter van onze woning ligt. De halsbandjes gaan af en toe om en om de beurt wordt een stukje aangelijnd gelopen. Ook gaan we een begin maken met de zindelijkheidstraining.

Vanzelfsprekend worden de puppy's ontwormd en ingeënt volgens de voorschriften van de dierenarts / rasvereniging.

De puppy's krijgen een paspoort / inentingsboekje en een puppyklapper met daarin allerlei informatie mee. Indien ik de stambomen van de Raad van Beheer ontvangen heb voordat de puppy's naar hun nieuwe gezinnen gaan dan krijgen de nieuwe eigenaren hem meteen mee. Indien ik de stambomen later ontvang, dan overhandig ik deze op het moment dat wij de pup in zijn nieuwe gezin komen bezoeken. Elke pup krijgt een speeltje / dekentje mee met de nestgeur en een zakje voer, dit om de overgang van het nest naar het nieuwe gezin wat makkelijker te laten verlopen. Ook krijgen de nieuwe baasjes een puppyklapper mee. Hierin staan allerlei tips die van pas kunnen komen. Ook zitten hierin alle gegevens van de ouders en de koopovereenkomst en restitutie veterinaire afdracht NVAEGZ.