" Van de Vinavelden "           

                                                                                                                                                                                      Entlebucher Sennenhonden 

 

 

Opvoeding pup.  

 

De eerste twee dagen dat de pup bij je in huis is adviseer ik je om de pup zijn gang te laten gaan. Hou er rekening mee dat alles vreemd is, hij is net uit zijn vertrouwde omgeving weggehaald en kan het best even moeilijk hebben. Het wennen aan de nieuwe omgeving is voor de dag dat de pup in huis komt en de dag erna, al genoeg socialisatie, gun hem de tijd! Wij hebben Babs de eerste week in haar bench, op onze slaapkamer laten slapen. Ze ging tegelijk met ons naar boven, mocht even op bed tot ze lekker doezelig was en ging daarna de bench in die naast ons bed stond. Als Babs wakker was en aankondigde dat ze haar behoefte moest doen, waren wij er op tijd bij en kwamen wij ook in haar ritme. Na een week ging de bench naar beneden en wij hielden ons aan het ritme wat Babs in de eerste week aangaf. Langzaam zijn we de tijd tussen de plasjes gaan rekken tot ze volledig zindelijk was.  

Babs plasje doen, voorjaar 2012

Indien er een "ongelukje" gebeurt, niet boos worden, gewoon opruimen en de pup geen aandacht geven. Wat je nooit en te nimmer mag doen is de pup met zijn neus door de ontlasting halen. Een hondenneus is heel gevoelig en de relatie tussen jou en je pup kan onherstelbaar beschadigd zijn!!!!! 

Na de eerste twee dagen in en om huis (het liefst zonder druk bezoek). Gaan we verder met de socialisatie. Probeer elke dag iets met je pup te ondernemen. Mee naar het dorp, naar de markt, de auto in, mee op bezoek, enz enz. Dit alles dient gedoseerd te gebeuren, een pup slaapt het grootste deel van de dag en verwerkt zijn ervaringen tijdens de slaap, het zal dan ook vaak gebeuren dat je pup geluiden en bewegingen maakt als hij slaapt. Overprikkel de pup niet, hierdoor kunt je een onrustige "adhd" hond creëren. Elke dag een nieuwe ervaring is voldoende om hem tot een stabiele sociale hond op te voeden.

Babs tussen twee zussen, voorjaar 2012

Zodra de pup een beetje gewend is (na een week) en hij de tweede enting plus de kennelhoest-enting heeft gehad, wordt het tijd voor de puppyles. Zoek een goede hondenschool in de buurt waar je op tijd in kunt stromen. Puppyles is voornamelijk belangrijk om jouw pup te laten wennen aan andere honden. Je leert hoe je met de pup spelenderwijs allerlei oefeningen en trucjes kunt doen. Een uurtje qualitytime met de baas is erg belangrijk, je zult merken dat hij na een paar weken precies weet welke dag het is en dat hij weer naar "school" mag. Ik ben er absoluut voorstander van om te blijven trainen met je hond. Zeker een Entlebucher Sennenhond geniet hier enorm van, het zijn "werkhonden", het zorgt voor een goede band met de baas maar het is ook erg belangrijk dat de hond zich weet te gedragen tussen soortgenootjes en in diverse situaties. Met een Entlebucher Sennenhond kunnen diverse trainingen gevolgd worden, oa agility, apporteren, combisport, treibball, hoopers, schapen drijven, mantrailen, reddingswerk enz enz... ook kun je met een Entlebucher Sennenhond erg ver komen in de gehoorzaamheidstraining.