" Van de Vinavelden "           

                                                                                                                                                                                      Entlebucher Sennenhonden 


Juna, Cijuna van de Samaika

29 mei 2003 - 19 januari 2012

    Juna, Juni, Junneke, lieve mooie prinses......


Do not stand at my grave and weep, I am not there, I do not sleep.
I am in a thousand winds that blow, I am the softly falling snow.
I am the gentle showers of rain, I am the fields of ripening grain.
I am in the morning hush, I am in the graceful rush
Of beautiful birds in circling flight, I am the starshine of the night.
I am in the flowers that bloom, I am in a quiet room.
I am in the birds that sing, I am in each lovely thing.
Do not stand at my grave and cry,
I am not there, I do not die........


Over Juna......

Juna kwam als tweede hond in ons gezin. Ze is op 29 mei 2003 geboren in Retie, een dorpje in België. Toen Vito ongeveer drie jaar was en wij verhuisd waren naar een grotere woning wilden we er graag een tweede hond bij. Ik was inmiddels weer van baan veranderd en had meer vrije tijd, ik werkte niet meer fulltime. Het ras "De Grote Zwitserse Sennenhond" sprak ons ook enorm aan en het leek ons erg leuk om de twee verschillende rassen bij elkaar in huis te hebben. Omdat de wachtlijst via de rasvereniging destijds erg lang was zijn we zelf op zoek gegaan naar een fokker. Zo zijn we bij de kennel "van de Samaika" terecht gekomen. We waren daar heel snel aan de beurt.  Over deze fokker ga ik hier verder niets vertellen.

Juna was vanaf het begin een hele lieve zachtaardige maar best onzekere hond, het was het pupje dat altijd onder de stoel zat. Wij hebben er alles aan gedaan om haar goed te socialiseren maar Juna is altijd een hond gebleven die voor de gekste dingen bang was, mannen met een zware stem, mensen met een pet of helm op, luchtballonnen enz.....

Juna voorjaar 2011

Binnen ons gezin was Juna de ideale hond, als ze op haar gemak was dan haalde ze kattenkwaad uit en kon ze Vito heerlijk vervelen door zijn balletje net iets sneller te pakken. Juna had namelijk langere poten en kon dus een behoorlijke sprint trekken. Juna hield heel erg van rennen naast de fiets en zwemmen, dit deden we dan ook regelmatig. Met Juna heb ik ook verschillende trainingen gedaan, van puppyles tot vergevorderde gehoorzaamheid en Breitensport. Juna was wat trainen betreft een hele andere hond dan Vito. Bij Vito had ik juist geleerd dat ik af en toe wel moest corrigeren met mijn stem, als ik dit bij Juna deed werkte dit juist averechts, de staart ging tussen de benen en ze ging op een afstand staan. Juna was het type hond dat alleen leerde door goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag te negeren. Ook hier heb ik heel erg veel van geleerd. Wat de geleerden ook zeggen, geen enkele hond is hetzelfde en in de opvoeding en aanpak kan behoorlijk wat verschil zitten. Dit alles heeft te maken met het "lezen" van je hond en zijn lichaamstaal en hier op een juiste en respectvolle manier mee om gaan.

Omdat Juna juist de "positief gedrag belonen training", nodig had heb ik met haar ook nog een cursus gevolgd bij de hondenschool "Martin Gaus". Hier hebben we een aantal oefeningen aangeleerd met de clicker-methode van Pavlov. Voor Juna werkte dit heel goed en na deze cursus zijn we begonnen aan Breitensport wat we een aantal jaar met veel plezier hebben gedaan.

Juna en Vito, Kronenbergse bossen, winter 2004

Vito en Juna waren de beste maatjes, heel verschillend maar ook weer heel erg in balans met z'n tweetjes. Juna zocht altijd "steun" bij Vito indien het te spannend voor haar werd. Op veel foto's staat Vito vooraan en Juna zie je er meestal vlak achter. Behalve met spelen, dan ging het verstand op nul en liep Juna voorop. Met andere honden was Juna geweldig, ze hield er heel erg van om lekker te ravotten met een clubje honden. Dit had nog een voordeel, omdat Juna heel graag speelde met andere honden waren deze zo met haar bezig dat Vito lekker zijn gang kon gaan met zijn balletje en hij minder "last" had van opdringerige gasten en er dus minder "ongelukjes" gebeurden.

Toen Vito overleed in december 2010 waren wij heel bang dat Juna hierdoor nog terughoudender van zou worden, haar grote held had haar verlaten. Maar niets was minder waar, Juna had volgens mij het gevoel dat ze een plaatsje doorgeschoven was in de roedel, het leek zelfs alsof ze van alle aandacht, die ze nu niet meer hoefde te delen, genoot.

                                                          Juna zomer 2010

Helaas kreeg Juna last van epilepsie, in april 2011 kreeg ze haar eerste aanval. Heel geleidelijk werden de tussenpozen steeds kleiner en de aanvallen heftiger. De periode van juli 2011 tot oktober 2011 was vreselijk, we sliepen inmiddels met de babyfoon op ons nachtkastje. Ik was elke keer bang als ik uit mijn werk kwam wat aan zou treffen. Als ze een aanval had dan hadden we de valium (stesolid) al klaarliggen, ze had drie volle doseringen nodig om eruit te komen. Vervolgens was ze dan de rest van de dag "dronken". Juna kreeg inmiddels zware medicijnen en haar bloed werd maandelijks getest om te kijken of de dosering goed was. We zijn met haar ook het alternatieve circuit in gegaan en op een gegeven moment leken de aanvallen onder controle te zijn. Juna heeft haar laatste aanval gehad op 30 oktober 2011, daarna leefde ze op ze werd weer vrolijk en het zag er heel positief uit. Ze kreeg haar reguliere medicijnen in combinatie met de celzouten en bloesemremedie van "De drie Vrouwen" in Meterik. Helaas werd ze op 17 januari in de avond heel ziek, ze stond erbij alsof ze een compleet doorgezakte rug had, buiten in de sneeuw viel ze om en bleef ze liggen, we hebben haar naar binnen gedragen en een uurtje later liep ze weer vrolijk rond. Ze volgende ochtend kwam me naar me toe, stond er weer heel vreemd bij. Ik vertelde haar dat ze mocht gaan liggen, dit deed ze en ze is niet meer opgestaan. We hebben haar naar de dierenarts gebracht en daar werd ze opgenomen en aan het infuus gelegd. Diezelfde middag ben ik bij haar gaan kijken, ik heb een tijd bij haar in de ruimte gezeten maar ze herkende me amper. De volgende ochtend om 5.30 ging de telefoon, de dierenarts, Juna was er tussenuit gepiept, waar ze uiteindelijk aan overleden is weet niemand, maar na alle ellende en de zware medicijnen die ze kreeg konden wij er vrede mee hebben. Juna en Vito waren weer samen, het was goed zo.......Op 19 januari 2012 is Juna ingeslapen......

Juna najaar 2011